Τετάρτη, 25 Μαΐου 2011

άπατρις


Την έχω ακουστά
μα δεν την γνώρισα ποτέ,
λένε πως ειν'πανάσχημη,χλωμή,
ξεδοντιάρα με ασκίτη!

έρχεται αθόρυβα,ύπουλα,
και 'οπου σαν σύμβουλος
στάθηκε
τα τίναξε όλα στον αγέρα!

μιλούν γι αυτήν αόριστα
κανείς την σήμερον
στην πόλη
δεν πιστεύει
στον ερχομό της.

"είναι αλλού αυτή αραγμένη
δεν κανει τον κόπο
να ρθει προς τα 'δώ"
"μήν είσαι απόλυτος φίλε"

Η πείνα δεν έχει πατρίδα!
σχόλιο:
...και των γονέων...

Ρένος Αποστολίδης - Πυραμίδα 67Ο Ρένος με τον Αντώνη Καρκαγιαννη συζητούν γιά την Πυραμίδα 67 και γιά την υποδοχή που είχε - http://renosapostolidis.gr

Η «Πυραμίδα 67», γράφτηκε μες στις σκληρότερες μάχες του ’47-’49, από κάποιον που δεν ανήκε σε καμμιάν απ’ τις δυό αντικρουόμενες παρατάξεις. Κοινός τυφεκιοφόρος στο Γράμο και στο Βίτσι, αλλά και στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις Ρούμελης, Αγράφων και Πελοποννήσου, χαρακτηρισμένος πάντοτε απ’ το στρατό της Δεξιάς πατρίδας ως: «επικίνδυνος αριστερός ιδεολόγος, ιδιαιτέρως εύγλωττος», ειχε ορκιστεί απ’ την πρώτη μέρα της αναγκαστικής του στράτευσης να μη ρίξει ούτε μιά σφαίρα και να καταμαρτυρήσει όλα όσα ζούσε (αν ζούσε!) - κάτι που τήρησε απολύτως, μη χαριζόμενος σε κανέναν και τυπώνοντας το βιβλίο του αμέσως μόλις απολύθηκε, απ’ τις 5000 σελίδες γραμμάτων πούχε στείλει σπίτι του στη διάρκεια της κόλασης του Εμφυλίου.

Μες στις σελίδες της «Πυραμίδας 67» χάραξε με λόγο ανεξίτηλο πως: «Οσαδήποτε δισεκατομμύρια κάννες όπλων δεν μπορούν ν’ αλλάξουν μήτε ένα γιώτα μιάς συνείδησης προσωπικής, που επιμένει να δοσιλογεί στον εαυτό της και μόνο! Τίποτα στον κόσμο αυτό δεν είν’ ισχυρότερο από την ερμητικά κλειστή συνείδηση του ενός!» Άθεος, εγωτικός αναρχικός, αμφισβητώντας κάθε -ισμό, μη μασώντας ποτέ τα σοσιαλιστικά ή ανθρωπιστικά όνειρα των κοινωνιών, πρότεινε το δρόμο έξω απ’ τα κοπάδια και τις στρούγκες, στηρίζοντας ως το τέλος την προσωπική του θέση μες στον κόσμο.

Ο νέος τόμος, που παρουσιάζεται δυό χρόνια μετά το θάνατο του Ρένου (10-3-04), με τη φιλολογική φροντίδα των γιών του Ήρκου και Στάντη, αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας που ετοιμάζει ήδη ο οίκος της Εστίας και θα περιλαμβάνει: τη γνωστή νουβέλλα του «Α2» (με ήρωα έναν υπολοχαγό του Εμφυλίου) μαζί μ’ όλα τα εμφυλιακά διηγήματά του καθώς και την «Απάντηση στην Πυραμίδα» (με τα γράμματα της μάνας του), σ’ ένα σύνολο 1500 σελ.

Στην οριστική αυτή σχολιασμένη έκδοση περιέχονται οι σημειώσεις του ίδιου του συγγραφέα, σε δυό αντίτυπα που κράταγε ειδικά, με κρίσεις ανάλγητες γιά το γραφτό του, μ’ επισημάνσεις όσων κομματιών προστέθηκαν την ώρα της συγγραφής με μυθιστορική πρόθεση, αλλά και μ’ όλα τα πραγματικά περιστατικά, τις ακριβείς χρονολογίες και τα ονόματα, που κάποια τους τάχε ελαφρά παραλλάξει κατά την πρώτη δημοσίευσή της, ώστε να μην αναγνωρίζονται άμεσα, καθώς υπαγόταν ακόμα στη δικαιοδοσία των στρατοδικείων, ενώ έχουν προστεθεί κι αδημοσίευτα κείμενα, σταχυολογημένα απ’ το ογκωδέστατο Αρχείο του, σχετικά με τη γραφή ή τα βιώματα της «Πυραμίδας 67».

Παράλληλα, οι δυό επιμελητές της έκδοσης την έχουν εμπλουτίσει μ’ εκατοντάδες παραπομπές σε μεταγενέστερα έργα του, φωτίζοντας έτσι την είδική αξία της «Πυραμίδας 67» ως χυτηρίου συμβόλων γιά όλη την κατοπινή του λογοτεχνική δημιουργία του Ρένου, κι ανοίγοντας το δρόμο γιά μιά συγκριτική μελέτη της.

Η «Πυραμίδα 67» πολεμήθηκε λυσσαλέα κι απ’ τις δυό πλευρές, και μόνο οι ανέντακτοι κ’ οι ανορθόδοξοι τη χαρακτήρισαν ως «το βιβλίο της αλήθειας του Εμφυλίου».

Ρένος Αποστολίδης - Τ.ΠαπατσώνηςΤ.Κ. Παπατσώνης (1895-1976). Ο Τ[άκης] Παπατσώνης γεννήθηκε στην Αθήνα, γιος του Κωνσταντίνου Παπατσώνη και της Αικατερίνης το γένος Πρασσά. Μαθήτευσε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το 1913 δημοσίευσε τα πρώτα του ποιήματα στην εφημερίδα Ακρόπολις. Σπούδασε Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως το 1920 και το 1927 παρακολούθησε μαθήματα οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Από το 1914 και για σαράντα χρόνια εργάστηκε στο Υπουργείο Οικονομικών φτάνοντας ως τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Το 1928 έμεινε για μήνες στο Άγιο Όρος. Το 1932 παντρεύτηκε την Ευανθία Εμπεδοκλή με την οποία απέκτησε μια κόρη. Ταξίδεψε πολύ σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του και λόγω της εργασίας του και από προσωπικό πάθος (ενδεικτικά αναφέρονται εδώ τα ταξίδια του στο Βελιγράδι, την Κωνσταντινούπολη, την Ιταλία, την Πράγα, την Ελβετία, τη Γαλλία, το Βερολίνο, τη Δρέσδη, την Αγγλία, την Ισπανία, το Βουκουρέστι, τη Βέρνη, τα Καρπάθια, τη Νέα Υόρκη, την Κούβα, το Σικάγο, το Σαν Ντιέγο). Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εμπορικής Τράπεζας (1941), Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης (1953-1964), Αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου (1955-1964), Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής (1963 και 1966 αντίστοιχα). Τιμήθηκε με το γαλλικό παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής (1920) και με το πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1963). Το 1967 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε στην Αθήνα.

Ρένος Αποστολίδης - Κώστας Καβάφης

Ρένος Αποστολίδης - Ανδρέας ΚάλβοςΑντιτορπιλλικό ''Πίνδος''

Αντιτορπιλλικό ''Πίνδος''
Ομοχειρία βομβών βυθού-1943. Το Αντιτορπιλλικό «ΠΙΝΔΟΣ» βυθίζει το Γερμανικό Υποβρύχιο «U458», στην Κεντρική Μεσόγειο 8/8/1943 .